Главная » 2012 » Декабрь » 4 » Акція на захист Десятинного провулку
13:11
Акція на захист Десятинного провулку
Декілька років громадськість міста Києва чинила опір забудові Пейзажної алеї - і, на щастя, замість житлового комплексу тут з'явився один із найкращих столичних скверів. Та не встигли відвоювати одну пам'ятку, як дикуни взялися до руйнування іншої.

Чергове скандальне протизаконне будівництво в історичному центрі столиці: на землях Києвого города, звідки колись починалася Русь, ортодоксальна церква Київського патріархату, залучивши інвестора із сумнівною репутацією, розпочала демонтаж історичних будівель та руйнування підмурків княжого палацу.

Десятинний провулок -- один з найдавніших провулків Києва. Його назва, так само, як і однойменної вулиці, походить від Десятинної церкви, що була розташована поряд. Як стверджують археологи, на ділянці частково знаходяться рештки підмурків двоповерхового кам'яного княжого палацу більш ніж тисячолітньої давнини. Перша згадка про Десятинний провулок датується 1857 роком. Будинком володів протоієрей Андріївської церкви отець Павло Підвисоцький. У 1893 році він разом з дружиною заснували Київське релігійно-освітне товариство, перше засідання якого відбулося саме у будинку в Десятинному провулку. За радянської влади особняк було націоналізовано. У ньому розташовувалися різноманітні установи. Протягом останніх років будинок був порожнім. Але ані церковна історія цього будинку, ані його архітектурна цінність не вберегли його від жадібності своїх же ніби одновірців. Вчора під покровом ночі його було остаточно зруйновано за допомогою екскаватора, яким проводять розкопки сучасні продажні горе-«археологи».

Відповідно до проекту, представленого УПЦ, на цій ділянці невдовзі може з'явитися сучасний адміністративно-господарський комплекс, який абсолютно не вписується в ансамбль старого міста. У новобудові передбачено розташування адміністративних, господарських приміщень, майстерень, а також чотирьох гостьових апартаментів - як стверджують представники УПЦ, службових приміщень, а не квартир. Це тільки згідно незаконного, ніким не затвердженого проекту - справжні заплановані розміри, у декілька разів більше, що слідує із січення труб опалення, підведених до будинку місяць тому.

Попри усі заяви церковнослужителів, ми маємо підстави стверджувати, що розпочате будівництво є незаконним. Не дозволимо жодним злодіям, прикриваючись іменем церкви чи держави, руйнувати пам'ятки культурної спадщини на заповідній Святій Києвій Горі.

У суботу, 1 грудня 2012 року об 11:00, на провулку Десятинному 3/5 городяни міста Києва разом із українськими зірками, громадськими організаціями та партіями, зацікавленими у збереженні історичного обличчя Києва проведуть акцію «Війна парканам - простір-Киянам!» Адже лише спільними силами ми здатні зупинити це ганебне будівництво та зберегти пам'ятки, що несуть значну історичну цінність для нас, українців.

Місце проведення акції: провулок Десятинний, 3/5.

Час проведення: 1 листопада 2012 р., 11:00.
Категория: Новобуд Новини | Просмотров: 639 | Добавил: smbcommunity | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
More info
Главная навигация


second footer links
Image gallery
contact
Phone: +7 495 287-42-34 Email: info@ucoz.com
CHARLES S. ANDREWS
3139 Brownton Road
Long Community, MS 38915
Location in google Maps